perjantai 27. helmikuuta 2009

Gyūdon



Tämä japanilainen - mellakoitakin kuulemma aiheuttanut - "pikaruoka"-klassikko on maukas, nopea ja yksinkertaisen tyylikäs ruokalaji, joka sopii sellaisenaan nautittavaksi tai osaksi japanilaista ateriakokonaisuutta.

Sipulin, naudanlihan ja makeaan vivahtavan liemen yhdistelmä todella toimii. Valmistustapoja ja -aineksia tälle herkulle tuntuu löytyvän yhtä paljon kuin syöjiäkin, mutta kokeilemalla ja yhdistelemällä aineksia eri resepteistä, mm. tästä, olen päätynyt seuraavaan reseptiin:



Gyūdon

400 g hieman rasvaisempaa naudanpaistia
1-2 sipulia
1 rkl (seesam)öljyä
2,5 dl dashia
3 rkl miriniä
3 rkl soijaa
2 rkl sakea (+ tilkka marinointiin)
1 rkl sokeria
1 muna

Vuole naudanliha erittäin ohuiksi lastuiksi. Leikkaamista voi helpottaa laittamalla lihan muutamaksi tunniksi pakastimeen. Marinoi lastuja saketilkassa puolisen tuntia.

Viipaloi sipuli ohuehkoiksi renkaiksi.

Kuumenna öljy pannulla/kasarissa melko miedolla lämmöllä ja paista sipuleita ruskistamatta muutama minuutti.

Lisää mirinin, soijan, saken ja sokerin seos ja kuumenna kiehuvaksi.

Lisää liha pinnalle, kuumenna jällen kiehuvaksi ja lisää dashi.

Keitä miedolla lämmöllä, kunnes liha on riittävän kypsää, ei kuitenkaan kuivaa, ts. punerrusta saa olla vähän jäljellä.

Ota lämpö pois ja kaada päälle muna, jonka rakenne on rikottu. Kun muna on hyytynyt pehmeähköksi, annos on valmis. Munan voi myös jättää tässä vaiheessa pois ja tarjota pöytään lisukkeena raa'an kananmunan.

Tarjoa riisin päällä donburi-kulhosta tai vastaavasta. Mausteeksi sopii (punainen) hillottu inkivääri ja ruohosipulisilppu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti