lauantai 7. helmikuuta 2009

Teriyaki-munakas-kanaleipä

Helmikuun haaste käsittelee kahta raaka-ainetta, joita molempia tulee paljon käytettyä. Pakko siis kokeilla osallistumista. Oli erittäin mielenkiintoista kehitellä annos tiettyjen reunaehtojen mukaan. Vaikka harva se viikko tulee valmistettua jotain kaapista löytyvistä raaka-aineista, on tällainen "tavoitteellinen" ruoanlaitto tavallaan uutta minulle.



Päädyin käyttämään kanan rintafilettä - jota on muuten Saksassa saatavilla täysin ongelmitta, tai sitten täällä ei eritellä broileria ja kanaa - ja kananmunia. Tämänhetkisen trendini mukaisesti kyseessä on vähintäänkin japanilaisvaikutteinen annos, jonka raaka-aineet ovat seuraavat:

kanan rintafile
pala leipää, esimerkiksi tramezzineihin tarkoitettua "reunatonta"
puolikas sipuli
ruohosipulia tai kevätsipulin vartta

Munakas:

2 munaa
2 tl sakea
1 rkl sokeria
suolaa

Teriyaki-kastike:

1/2 dl soijaa
1/2 dl sakea
1/2 dl miriniä
1 rkl sokeria

Sitruuna-inkiväärimajoneesi:

1/2 dl majoneesia
1/4 sitruunan mehu
2 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä

Japanilaistyylisen munakasmassan koostumus on peräisin bento-lounaita käsittelevästä kirjasta ja teriyaki-kastikkeen ainekset japanilaisen keittiön suurteoksesta. Koska kyseessä on kylmä leipä, voi ainekset valmistaa etukäteenkin.

Kypsennä kananrintafile uunissa, 200°c, noin puoli tuntia. Anna valmiin kanan vetäytyä folion alla ja leikkaa vasta kylmänä. Kanafileen voi toki kypsentää muillakin tavoilla, esimerkiksi grillaamalla tai keittämällä. Kypsennystavalla ei varsinaisesti ole merkitystä, pääasia on kanan maustamattomuus.

Sekoita munakasmassan aineet hyvin, kaada massa muffinivuokiin tai vastaaviin n. sentin paksuisesti ja kypsennä uunissa, 175°c, 7-9 minuuttia. Munakasmassan voi myös kypsentää pannulla, mutta pienissä vuoissa kypsyttämällä syntyy varsin hauskoja ympyriäisiä pikkumunakkaita malko vaivattomasti. Muffinivuoat kannatta öljytä huolella, jottei munakkaiden irrottaminen muodostu turhan hankalaksi.

Viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi, asettele renkaat keittiöpaperin päälle ja suolaa voimakkaasti. Aseta päällekin keittiöpaperi. Voimakas suolaus poistaa nestettä sipuleista ja "raakakypsyttää" ne pehmeämmän makuisiksi.

Sekoita teriyaki-kastikkeen ainekset kattilassa ja keitä vähintään niin kauan, että sokeri sulaa. Leivän maustamiseen sopii mielestäni paksuhko kastike, joten kastiketta kannattaa keittää kokoon, kunnes se on paksun siirappimaista.

Raasta inkivääri ja sekoita se sitruunamehun kanssa majoneesiin.

Kun kaikki ainesosat ovat valmiina, voi varsinainen leivän asettelu alkaa:

Leikkaa kananrintafileestä vajaan puolen sentin paksuisia siivuja.
Puolita munakaspyörylät ja sipulirenkaat, mikäli ne ovat suurempia kuin kanaviipaleet.
Voitele neliönmuotoinen leipä kevyesti situuna-inkiväärimajoneesilla.
Lado munakaspalat, kanaviipaleet ja sipulirenkaat vuorotellen leivälle, vaikkapa kahteen riviin.
Kaada tai puserra teriyaki-kastiketta ja majoneesia ohuiksi raidoiksi täytteiden päälle.
Koristele ruohosipulilla.


Lopputuloksena on varsin mielenkiintoisia makuyhdistelmiä sisältävä leipä, joka sopii kevyeksi pääruoaksikin tai pienempään kokoon valmistettuna alkupalaksi. Ruokajuomaksi käy mainiosti Pinot Grigio- valkoviini tai ehkäpä parhaiten (japanilainen) lager-olut.

3 kommenttia:

  1. Fuusiota. Itse olen pohtinut japanilaisvaikutteisen quichen tekemistä.

    VastaaPoista
  2. Ei hassumpi idea. Esimerkiksi sienistä ja soijamaito-munamassasta saanee aikaiseksi hyvinkin japanilaista vivahdetta.

    Odotan mielenkiinnolla.

    VastaaPoista
  3. itsekin mietin tuota mirinillä (ja mun reseptissä siitakkeilla) maustettua munakasta, mutta jotenkin tämä haaste vaikuttaa vähintäänkin tosi haasteelliselta :)

    VastaaPoista