sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Sekalaista mättöä ja parantamisen varaa

Hieman vähemmän kulinaristiselta kuulostava otsikko juontaa juurensa siitä, että olen ottanut tavakseni kutsua helpohkoa, maukasta ja usein epäterveellistä ruokaa jostain syytä mätöksi. Viikonlopun aikana tuli kokattua hyvinkin erilaisia ruokia, jotka kaikki kuitenkin tavallaan sopivat mättö-kategoriaan. Kaikki seuraavat ruoat olivat myös varsin maukkaita, mutta osin omien sekoilujeni takia parantamisen varaa jäi kyllä melko paljon.


Mieleni on jo pitkään tehnyt mieli kokeilla omatekoista kebablihaa, jonka erilaisiin resepteihin on tullut törmättyä useammissa yhteyksissä. Sovellettavaksi päätyi pikaisen nettihaun perusteella lopulta kotikokki.net:n versio. Onnistuin unohtamaan kebabmassasta kokonaan suolan, joten liha valmistui seuraavasti:

1 kg naudan- ja lampaanjauhelihaa
1/2 dl rouhittua musta-, valko- ja viherpippuria
tujaus tabascoa

Pippurit rouhitaan, sekoitetaan tabascoon, ja tahna sekoitetaan jauhelihaan.
Massaa vaivataan sauvasekoittimella tai käsin mahdollisimman pitkään. Sauvasekoitin lienee tässä kätevämpi, mutta omani valitettavasti sanoi jonkin aikaa sitten sopimuksensa irti, eikä korvaajaa ole vielä löytynyt. Pötköksi muotoiltua massaa paistetaan 4 tuntia uunissa, 100°c, tiukasti folioon käärittynä

Lisukkeina toimivat kastikkeiden lisäksi ranskalaiset sekä salaattisekoitus, sipuli, tomaatti ja kurkku. Kastikkeet toteutin pääosin alkuperäisohjeen mukaan. Maukasta tuli ja sekoittimen puutteesta huolimatta jäi pelkäämäni murekemaisuus pääosin pois. Pippurin määrä on "suurehko", eli toisin sanoen kebablihasta tuli lähes sietämättömän pippurista. Seuraavalla kerralla vähemmän pippuria ja enemmän suolaa, jota ei kyllä maun takia kaivannut, mutta massan koostumukseen sillä olisi varmaankin oma vaikutuksensa.


Seuraavana kioskiruoan edustajana oli fish and chips, jolle löytyi helposti, jälleen pikaisen nettihaun jälkeen, resepti sovellettavaksi. Alkuperäisreseptin friteeraustaikinaa käytin lähes sellaisenaan, vaihdoin ainoastaan viinietikan worschestershire-kastikkeeseen. Friteerattavaksi kalaksi päätyi puna-ahven, joka osoittautui vaisuhkon makunsa takia suureksi pettymykseksi. Seuraavalla kerralla sitten turskaa.

Itse valmistus onnistui melko hyvin ja olenkin viime aikoina saanut hyviä kokemuksia friteeraamisesta, kun keksin pastanjauhannan kanareseptin pohjalta, että friteeraamisen voi hoitaa hyvin tuloksin melko vähällä öljyllä paistinpannulla, ts. ei tarvitakaan litratolkulla rasvaa ja erillisiä keittimiä. Kebab-kastikkeet toimivat mainiosti myös kalan lisukkeina ja ranskalaiset jäivät tällä kertaa lautaselta kokonaan pois, mikä tietenkin asettaa ruokalajin nimen hieman kyseenalaiseksi.


Kioskiruokaa - mättöä - on toki tarjolla ympäri maailman, joten joukon jatkoksi sopii mainiosti thaimaalainen tao hou peaw wan, hapanimelä friteerattu tofu. Tässä tapauksessa tosin olin jo saanut friteeraamisesta tarpeekseni, joten vatch's thai street food-kirjan reseptiä tuli sovellettua hieman:

200g tofua
1/2 dl ruokaöljyä
1 paprika
1 tomaatti
muutama kevätsipulin varsi
15 cm:n pätkä kurkkua
pari ananasrengasta
herkkusieniä
3 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl sokeria
1,5 tl suolaa

Paloittele tofu ja mausta halutessasi esim. chili- ja curryjauheella tai -tahnalla.
Suikaloi vihannekset ja sienet. Paloittele ananas.
Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannulla ja lisää suikaloidut valkosipulit sekä tofu.
Paista välillä sekoittaen, kunnes tofu ja valkosipulit saavat mukavasti väriä.
Lisää kasvikset, ananas ja sienet ja paista hetken aikaa.
Lisää etikka, sokeri ja suola ja kiehauta pikaisesti.

Tarjoa riisin kanssa.

Annos on varsin raikas ja kevyehkön oloinen. Tulisuutta voi hakea lisäämällä chiliä maun mukaan. Huomasin, että tähän(kään) ruokaan eivät missään tapauksessa sovi purkkisienet, vaan herkkusienien tulisi olla ehdottomasti tuoreita. Purkkisienet jäivät varsin etovan limaisiksi, joten parannettavaa riittää.



Viimeistä ruokalajia harvemmin löytää kioskilta, ainakaan en muista koskaan nähneeni, mutta mättö-kategoriaan tällainen sunnuntaiaamupäivän nakkimunakas kuuluu ehdottomasti:

100g nakkeja
1 paprika
1 sipuli
15 säilöttyä valkosipulin kynttä
3 munaa
1/2-1 dl vettä
1 dl justoraastetta
mustapippuria
suolaa
chilijauhetta

Sekoita munat, vesi ja juustoraaste ja mausta massa suolalla, pippurilla ja chilillä.
Pilko nakit, paprika ja sipuli. Jos käytät pehmeämmän makuisten säilöttyjen sijaan tuoreita valkosipulinkynsiä, joita tarvitaan vain muutama, pilko ne pieniksi.
Paista valkosipulinkynsiä, nakkeja, paprikaa ja sipulia hetki öljyssä pannulla.
Kaada munakasmassa täytteiden päälle pannulle ja anna paistua keskilämmöllä, kunnes pintakin on hyytynyt. Munakas saa jäädä varsin pehmeäksi.

Tämän mätön kanssa maistuu iso kuppi kuumaa, vahvaa kahvia, ja lautaselle munakkaan seuraksi sopii makeahkon savuisen tulinen kastike, vaikkapa Tabasco Chipotle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti