lauantai 21. helmikuuta 2009

Elokuvaillan menu



Elokuvaa katsellessa on mukava napostella jotain, eikä ruoan laatu ole täysin yhdentekevä seikka. Irtokarkkipussilla pärjäisi toki pitkälle, mutta joskus elokuvan seuraksi kaipaa myös jotain täyttävämpää ja/tai tyylikkäämpää.

Nachot ja suklaamousse kuulostavat erikoiselta yhdistelmältä, mutta sopivat mainiosti yhteen. Moussen täyteläisyys täydentää nachojen tulisuutta ja suolaisuutta mukavasti.

Suklaamousse on jälkiruoka, joka on hyvää jopa puolivalmisteesta tehtynä, mutta kyllä itsetehty versio silti vielä hieman parempaa on. Olen soveltanut hyvin tuloksin SK Gourmet:n numerossa 4/06 julkaistua ohjetta.



Tumma suklaamousse

1/2 dl espressoa
100 g sokeria
4 munankeltuaista
2 munanvalkuaista
200g suklaata
2,5 dl kermaa

Vatkaa keltuaisia, sokeria ja kahvia vesihauteessa, kunnes saat paksua vaahtoa. Lisää hienonnettu tai sulatettu suklaa vaahtoon. (Hienonnettu suklaa antaa mousselle miellyttävämmän tekstuurin, kun kaikki hiput eivät kokonaan sula vesihauteen lämmössä.)

Vatkaa kerma vaahdoksi.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.

Sekoita vaahdot ja anna massan vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Jos massan annostelee jo tässä vaiheessa pieniin annoskulhoihin, muutaman tunnin vetäytyminen riittää.



Jos jälkiruoka onkin varsin aatelista, on päänaposteltava jälleen mättö-kategoriaa; "nachopizzan" ohje on peräisin kaveriltani ja on varsin helposti varioitavissa oman maun mukaiseksi.





Nachopizza

kanan rintafilee
pussi nachoja
sipuli
muutama ananasrengas
purkki juustodippiä
mozzarellaraastetta
jalapenorenkaita

Kypsennä kananrinta, esimerkiksi uunissa (200°c,25min), ja pilko se pienehköiksi kuutioiksi.

Marinoi kanapaloja tunti-pari sopivassa "meksikolaisessa" marinadissa, joka voi sisältää esim. ketsuppia, soijaa, cayennepippuria, juustokuminaa, korianteria, tabascoa yms.

Silppua sipuli ja pilko ananasrenkaat.

Levitä pellille kerros nachoja ja niiden päälle sipulisilppua, kananpaloja ja ananasta. Hyviä täytteitä ovat myös sienet ja kidney-pavut.

Levitä tai pursota täytteiden päälle juustodippi ja tämän päälle toinen kerros nachoja.

Levitä päälle juustoraastetta ja jalapenorenkaita maun mukaan.

Paista uunissa, 200°c, 15-25 minuuttia, kunnes juusto on kauniin väristä. Tarjoa lisukkeena hapankermaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti