Kala on erinomainen raaka-aine, joka sopii arkiseenkin ruoanvalmistukseen nopean kypsymisensä ansiosta; varsinkin, kun kalaa ei ihan oikeasti tarvitse kypsyttää kuivaksi asti, mihin useat kalareseptit syyllistyvät. Tuoreen kalan saatavuus on varsin vaihtelevaa ja olenkin pikkuhiljaa muuttunut vankkumattomaksi pakastetun kalan kannattajaksi. Pakasteina on täälläpäin saatavilla varsin hyvälaatuista kalaa, myös luomuna. Toki raaka-aine kuin raaka-aine hieman kärsii pakastamisesta, mutta helppous-laatusuhde säilyy kyllä varsin korkeana, kunhan ensin kokeilemalla on löytänyt laadukkaat pakasteet. Täytyy kyllä myöntää, että perusahventa kaipaan kyllä varsin usein, kun sitä täällä saisi lähinnä itse onkimalla, jonka mahdollistamiseksi luonnollisesti tarvitsisi suorittaa kalastajantutkinto.
Seuraava kala-donburi-tutkielma edellyttää hieman marinointiaikaa kalalle, mutta muuten on varsin vaivaton valmistettava. Resepti on sovellettu norecipes-sivulta.
Lohi-donburi
300 g lohifileetä
marinadi:
1 rl sokeria
2 rl soijaa
2 rl miriniä
2 rl sakea
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 tl raastettua inkivääriä
munakas:
2 munaa
3 rl dashia
ripaus suolaa
1 rl miriniä
1 tl sokeria
Leikkaa lohifilee puoliksi poikkisuuntaan ja nämä palat puoliksi pituussuuntaan.
Marinoi kalapaloja vähintään pari tuntia marinadissa. Tasainen marinointi onnistuu parhaiten pakastepussissa, mutta palojen rakenteen ei soisi rikkoutuvan.
Sekoita munakasaineet ja lämmitä tilkka öljyä pannulla keksilämmöllä. Kaada noin neljäsosa munakasamassasta pannulle, anna hyytyä hetki ja kaavi pannun reunalle lastalla. Kaada seuraava neljäsosa pannulle ja toimi vastaavasti. Munakas saisi olla rakenteeltaan ilmavan pehmeää.
Paista tai grillaa kalapaloja maksimissaan muutama minuutti kummaltakin puolelta, kunnes marinadi karamellisoituu lievästi. Varo kuivattamasta kalaa.
Tarjoa kala ja munakas riisin päältä donburi-tyyliin. Jos ruoka vaikuttaa liian kuivalta, peruskastikkeessa (dashi, soija, sake, mirin) pikaisesti pehmennetyt vihannekset kostuttavat annosta.
Japanilaista tyyliä voi mukavasti soveltaa, mistä esimerkkinä toimikoon tämä fuusiogyūniku-teriyaki-annos. Tsukemono-lisukekurkun ja lihan ohjeet on sovellettu Japanese Cooking, A Simple Art-suurteoksesta.
Gyūniku-teriyaki
300g naudan sisäfileetä (kahdelle, ts. kaksi pihviä)
4 rkl sakea
3 rkl miriniä
2 rkl soijaa
nauhatuorepastaa
kurkkulisuke:
puolikas kurkku
2 rkl suolaa
muutamia paloja sitruunankuorta
Ota liha ajoissa huoneenlämpöön ja suolaa kevyesti.
Leikkaa kurkku ohuiksi siivuiksi.
Laita siivut kulhoon ja sekoita suolan kanssa. Vaivaa seosta kevyesti käsin, niin että nestettä poistuu suurehko määrä.
Kaada neste pois kurkuista, lisää sitruunankuori ja anna seisoa kevyen painon alla huonennlämmössä noin tunti.
Valmista tuorepasta ohjeen mukaan. Jos kyseessä on tyylikkään muotoinen nippu tagliatellea, koita keittää rikkomatta nipun muotoa, joka toimii hyvin lautasella. Onnistuu esimerkiksi höyrytys-kattilaa soveltamalla.
Paista pihvejä kuumalla pannulla 2-3 minuuttia, käännä, kaada sake pannulle ja paista toistakin puolta 2-3 minuuttia. Saken kaataminen aiheuttaa jonkun verran savua, joten kansi tai roiskesuoja on käyttökelpoinen.
Siirrä pihvit hetkeksi odottamaan ja lisää pannulle mirin ja soija. Keitä hetki kokoon.
Pyöräytä pihvejä pannulla kokoonkeittyneessä kastikkeessa noin puoli minuuttia per puoli.
Aseta pasta lautaselle ja (puikkoja varten viipaloitu) pihvi pastan päälle. Kaada pannulta kastiketta päälle. Sipaise halutessasi voimakasta sinappia pihvin pintaan ja korista kurkkulisukkeella.
Saa nähdä laantuuko innostukseni japanilaiseen ruokaan kevään edetessä, päivien pidentyessä ja grillikauden alkaessa. Vielä ei laantumisen mrkkejä ole havaittavissa. Seuraavaksi pohdinnassa lienee maaliskuun ruokahaaste.
Onpa ihania reseptejä blogissasi! Tänne pitää eksyä uudelleenkin :)
VastaaPoista