sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Nuudeleita, nuudeleita, nuudeleita

Lontoon-matkalta mukaan tarttuneen nuudelikirjan pohjalta on tullut kokkailtua yhtä jos toista. Paljon on vielä kokeilematta, nuudelit kun taipuvat mitä erilaisimpiin muotoihin. Hankalia nuudeliruokia ei taida oikeastaan olla olemassakaan, vaan hyvää perusruokaa saa aikaiseksi kädenkäänteessä, kuten seuraavat reseptit osoittavat. Olen mieltynyt japanilaistyyppisiin udon-nuudeleihin, mutta käytännössä reseptit voi toteuttaa millä tahansa nuudeleilla, tai myös pastalla.




Kana-pinaatti-nuudelit

200 g nuudeleita
200g kananrintaa

3 valkosipulinkynttä
3 cm pätkä inkivääriä

250g pinaattia

1 rkl soijaa
1 tl paahdettua seesamöljyä
1 tl kalakastiketta

1 limen mehu
paahdettuja seesaminsiemeniä
pilkottu chili

öljyä paistamiseen

Valmista nuudelit ohjeen mukaan.

Kuori ja murskaa/raasta valkosipulinkynnet ja inkivääri. Paloittele kana ohuiksi suikaleiksi

Kuumenna öljy wokissa ja wokkaa valkosipulia, inkivääriä ja kanasuikaleita, kunnes kana on kypsää.

Lisää soija, seesamöljy ja kalakastike.

Lisää pinaatti ja wokkaa, kunnes pinaatti "nahistuu".

Lisää nuudelit, pyöräytä sekaisin.

Mausta limen mehulla, seesaminsiemenillä ja chilisilpulla.






Kevyesti tuliset naudanliha-nuudelit

200g nuudeleita
200g naudanlihaa (esim. sisä- tai ulkofilee)

1 rkl maissijauhoa
suolaa
valkopippuria

3 cm pätkä inkivääriä
2 kevätsipulia
1 chili
(100 g pinaattia)

2 rkl soijakastiketta

paahdettua seesamöljyä
paahdettuja seesaminsiemeniä

öljyä paistamiseen

Valmista nuudelit ohjeen mukaan.

Leikkaa naudanliha noin puolen sentin paksuisiksi suikaleiksi, laita suikaleet maissijauhon, suolan ja valkopippurin kanssa pakastepussiin. Ravistele hyvin.

Raasta inkivääri, poista chilistä siemenet ja pilko. Paloittele kevätsipulit n. neljän sentin pätkiin.

Kuumenna öljyä wokissa, lisää inkivääri ja wokkaa puolisen minuuttia.

Lisää naudanliha, ja wokkaa pari minuuttia niin, että liha on juuri ja juuri kypsää.

Lisää kevätsipuli (ja pinaatti) sekä ruokalusikallinen vettä ja wokkaa vielä minuutin verran.

Lisää soija ja chili.

Lisää nuudelit ja sekoita. Tarjoa seesamöljyn ja -siementen kera.






Currykana-nuudelit

200g nuudeleita
200g kananrintaa

valkosipulinkynsi
3 cm pätkä inkivääriä
1 rkl vihreää currytahnaa
2,5 dl kanalientä
1,75 dl kookosmaitoa
1 tl kalakastiketta

1 kesäkurpitsa
1 kevätsipuli
(1/2 munakoiso)

1 limen mehu
korianterisilppua
pähkinöitä

öljyä paistamiseen

Valmista nuudelit lähes kypsiksi, ts. keitä muutama minuutti ohjetta vähemmän ja laita odottamaan.

Pilko kesäkurpitsa. Kuori ja raasta/pilko inkivääri ja valkosipuli.

Paloittele kana sopiviksi suupaloiksi. Ruskista kana wokissa ja siirrä sivuun odottamaan.

Lisää hieman öljyä ja kesäkurpitsa wokkiin, ruskista.

Lisää kevätsipuli, inkivääri ja valkosipuli. Wokkaa minuutin verran ja lisää sitten currytahna.

Lisää kanaliemi, kookosmaito ja kalakastike. Keittele n. 10 minuuttia. Lisää nuudelit ja kana ja keitä vielä muutama minuutti tai kunnes nuudelit ovat kypsiä. Lisää limen mehu.

Tarjoa korianterin ja pähkinöiden kera.



Esimerkkiruoat paljastavat hyvin nuudelien joustavan luonteen: Nuudelit voi keittää etukäteen ja jättää odottamaan. Wokissa valmistetaan - mahdollisesti myös etukäteen valmistelluista aineista - kastike/seos, johon valmiit nuudelit lisätään. Variaatioita voi kehitellä lähes loputtomasti.

Jos esivalmistelut on tehty jo aiemmin, maukas ruoka on valmis muutamassa minuutissa. Myös syöminen on hauskaa ja mutkatonta, kuuluuhan ryystäminen olennaisena osana nuudelien syömiseen. SLURPS.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti