perjantai 20. maaliskuuta 2009

Fenkoli-purotaimen-nuudelit


Koska nuudeleista on hankala rakentaa tornia, en päässyt hassutelemaan nimeämällä kalaruokaani Baabelin torniksi. Täälläpäin maailmaa ei kaupoissa asiakasvaakoja juurikaan näy, joten kasviksen satunnainen valinta haasteeseen osoittautui hieman haasteelliseksi. Luomukaupan vihannesosaston neljäskymmenestoinen laatikko pullisteli fenkoleista ja kalatiskiltä tarttui mukaan kotimaista kasvatettua luomupurotaimenta savustettuna.

Epäonnistuneen "fenkolia kolmella tapaa"-kikkailun arpien parannuttua päädyin pitkällisen pohdinnan jälkeen nuudeleihin, joita on tullut viime viikolla hankkimani nuudelikirjan inspiroimana kokkailtua useampanakin päivänä. Fenkoli on vähemmän tuttu raaka-aine minulle, mutta tätä kekseliästä haastetta varten tekemäni kokeilut rohkaissevat sen käyttöön myös jatkossa; kyseessä on kuitenkin erittäin omansalainen, vahvasti maistuva vihannes.



Fenkoli-purotaimen-nuudelit

200g (soba)nuudeleita

2 fenkolia
2 savustettua purotaimenfileetä tai savustettu purotaimen
2 kevätsipulia

kasviöljyä wokkiin

pätkä (3-5 cm)inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 sitruunan mehu
2 rkl soijaa
1 rkl vettä
1 rkl riisiviinietikkaa
2 tl kalakastiketta
1 tl valkopippuria
1 rkl maissijauhoa

paahdettuja seesaminsiemeniä
tuoretta korianteria


Keitä nuudelit ohjeen mukaan. Huuhtele hyvin kylmällä vedellä ja siirrä odottamaan.

Viipaloi fenkolit erittäin ohuiksi siivuiksi. Paloittele kevätsipulit noin 3 cm pätkiksi.

Pilko purotaimen suurehkoiksi paloiksi, poista mahdolliset ruodot.

Sekoita soija, sitruunamehu, vesi, raastettu inkivääri, murskatut valkosipulinkynnet, riisiviinietikka, kalakastike, valkopippuri ja maissijauho.

Lämmitä öljy wokissa tai paistinpannussa ja pyörittele fenkolilastuja pari-kolme minuuttia. Fenkolin tulisi säilyä jonkin verran rapeana, jotta suutuntuma on miellyttävä.

Lisää kevätsipulin pätkät vajaaksi minuutiksi. Lisää kastike ja kalanpalat.


Lisää nuudelit ja pyöräytä sekaisin. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai soijaa.

Tarjoa paahdetuilla seesaminsiemenillä ja tuoreella korianterilla koristeltuna.




Lopputuloksena on raikas, happamaan vivahtava nuudeliruoka, jossa fenkolin omintakeinen anismainen maku pääsee oikeuksiinsa. Savukalan käyttö fenkolin seurana on sinänsä onnistunut ratkaisu, että sen voimakkaampi aromi on tasaväkisempi fenkolin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti