sunnuntai 31. toukokuuta 2009

Gyoza


Mieleni on jo pidempään tehnyt valmistaa gyozoja, noita herkullisia japanilaisia taikinanyyttejä. Koska valmiiden nuudelilättyjen saaminen on hieman hankalaa, eikä wonton-lätyillä kai muutenkaan pääsisi kovin autenttiseen lopputulokseen, on kokeilu siirtynyt ja siirtynyt. Sopivan innostuksen vallassa sain kuin saikin kyseistä herkkua lautaselle asti, ja sovellettavaksi sopivaa ohjeistusta niin nuudelilättyihin kuin paistamiseen ja höyryttämiseenkin löytyi lopulta melko paljon internetin syvyyksistä.

Kyseisistä nyyteistä on erilaisia versioita varmaan yhtä monta kuin kokkiakin, eikä tässä käytetty paistaminen ja höyryttäminen ole millään lailla ainoa kypsennystapa, vaikka japanilaisille taikinanyyteille tyypillisin tuntuu olevankin. Täyte antaa huomattavasti varioinnin mahdollisuuksia, jopa päätäytteenä useimmiten esiintyvän kaalin voi, jos sitä ei esimerkiksi satu kaapissa olemaan, jättää ongelmitta pois, kuten jäljempää voi havaita.



Gyozat

Kuoret
180 g vehnäjauhoa
1,25 dl vettä

Täyte
150g jättikatkarapuja
2 valkosipulinkynttä
5 cm pätkä inkivääriä
2 kevätsipulia
50 g siitakesieniä
100 g pinaattia
2 rkl soijaa
1 rkl sakea

Dippikastike
0,5 dl soijaa
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl seesamöljyä
1 tl tabascoa
(seesamöljyn ja tabascon voi korvata chiliöljyllä)

Vaivaa jauhot ja vesi tasaiseksi taikinaksi, joka ei tartu, mutta on vielä pehmeää. Anna seisoa parikymmentä minuuttia kostean liinan alla.

Pilko täyteaineet ja soseuta tehosekoittimella tai vastaavalla







Kauli taikinasta mahdollisimman ohuita lättyjä, joiden halkaisija on noin 7,5 cm. Ohjeesta tulee noin 15 lättyä. Tämä vaihe vaatii runsaahkoa jauhojen käyttöä ja taikinapalasten kaulimista molemmin puolin. Huomaa, että liian isoja gyozoja on vaikea käsitellä ja myöhemmin syödä.

Aseta täytettä lättyjen keskelle, kostuta reunat ja taita lätty kiinni, niin että sauma jää ylöspäin. Rypytä reuna kauniisti. Kuten kuvasta näkee, tämä vaihe vaatinee harjaantumista.







Kuumenna ohut kerros öljyä pannulla ja täytä pannu gyozoilla. Paista kunnes pohja on ruskistunut kunnolla.

Kaada pannulle vettä, niin että gyozojen korkeudesta noin kolmasosa peittyy. Peitä kannella. Anna kypsyä höyryssä 3-4 minuuttia, jona aikana täyte kypsyy ja gyozojen kuori muuttuu hieman läpinäkyväksi.

Tarjoa dippikastikkeen kera.




Lopputulos oli ensimmäiseksi yritelmäksi varsin hyvä. Kehitettävää on erityisesti ulkonäössä, ts. harjaantumista nyyttien kokoamisessa vaaditaan, ja esillepanossa, lautasella annos näyttäisi tyylikkäämmältä, jos kauniin rapeaksi ja kullanruskeaksi paistettu alapuoli olisi näkyvillä. Maku oli kuitenkin autenttinen ja kaapissa olleista raaka-aineista kasattu täytekin maukas. Suosittelen.

perjantai 15. toukokuuta 2009

Kestävää kalaa

Lounaslaatikko on lomaillut ja keskittynyt olennaiseen, eli ruoasta nauttimiseen. Ruoanlaitto on jäänyt vähemmälle, mutta erilaisia makukokemuksia on kertynyt kivasti. Paluu on hyvä aloittaa eräällä lempiraaka-aineellani, kalalla, vaikkei tämänkertainen ruoka tarttunutkaan kameran kennolle.

Kalahan on mitä mainioin ja monipuolisin raaka-aine, jonka valmistaminen on myös tarvittaessa helppoa ja nopeaa. Kala, etenkin itsepyydettynä, on myös varsin ekologinen valinta, mutta kalan valinnassakin saa olla tarkkana, ettei tahtomattaan osallistu diversiteetin ja ekosysteemien tuhoamiseen. Onneksi näitäkin kysymyksiä on joku pohtinut valmiiksi, joten neuvoja ja opastusta löytyy, jopa sushin syömiseen:

Meren herkkuja - kuluttajan kalaopas (WWF)


Kestävää sushia (Monterey Bay Aquarium)

Kehoitan myös kokeilemaan poikkeamista tavanomaisista kalalajeista lautasella. Niin savusärki kuin graavihaukikin maistuvat mainioilta.

Tämänkertainen resepti on maistuvaa sateisenkin alkukesän päivän ruokaa, jonka rinnalla uudet perunat pääsevät myös oikeuksiinsa. Toki myös riisi sopii annoksen kanssa mainiosti – tosin riisi sopii mielestäni jotakuinkin kaiken kanssa.



Uunigrillattu lohi kevätsipuli-kurkku-hapankermakastikkeella

lohifile (muukin rasvainen kala sopinee mainiosti)
soijaa
sitruunan mehu
suolaa
pippuria

purkki creme fraichea
pari kevätsipulin vartta
5 cm:n pätkä kurkkua
valkosipulin kynsi
1 rkl öljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
pippuria

Kuivaa lohifile ja kypsennä sitä koosta riippuen 200°C uunissa noin 20-30 minuuttia. Tarkoitus on, ettei file kypsy läpikotaisin.

Sekoita sitruunan mehu ja tuplamäärä soijaa. Irrota nahka fileestä rikkomatta kalan rakennetta. Laita file viileään maustumaan sitruuna-soija-seokseen muutamaksi tunniksi.

Silppua kevätsipulin varret ja kuorittu kurkku pieneksi silpuksi ja sekoita creme fraicheen. Puserra sekaan valkosipulin kynsi ja lisää öljy sekä valkoviinietikka. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna maustua viileässä.

Kuivaa lohifile, mausta pinta suolalla ja pippurilla ja grillaa uunin grillivastuksella – tai miksei grillilläkin, 5-10 min, kunnes pinta saa kauniin värin.

Tarjoa ja nauti.




Annos on varsin yksinkertainen ja ehkä juuri siksi erinomaisen maukas. Grillatun lohen voi nauttia halutessaan myös kylmänä, jolloin se sopii vaikkapa keväiseen juhlapöytään.