maanantai 20. heinäkuuta 2009

define: jazz




Jazz on aina ollut musiikkityyleistä yksi niitä harvoja, joka ei kertakaikkiaan uppoa ollenkaan. Kesäinen ruokahaaste olikin varsin haastava.

Koska myös tietoni jazzista ovat hyvin rajalliset, eikä otsikon mukainen google-hakukaan tuottanut kovin hedelmällisiä määritelmiä haasteruoan suunnittelun avuksi, täytyi koko lähestymistapa ajatella uusiksi. Päädyinkin sitten pohtimaan, mitä minulle jazzista tulee mieleen ja miten saan nämä asiat näkymään haasteruoassa.

Jazzista tulee mieleen kesä, improvisaatio, fuusio ja erilaisten tyylien yhdistely. Näistä saa ainakin mainion aasinsillan annokseeni, joka on kesäisen raikas, fuusio erilaisten keittiöiden aineksista, jonka esillepano on varsin improvisoitu, ja joka yhdistää erilaisia makuja.

Resepti on sovellettu saksalaisen Freundin-lehden salaattireseptistä.



Kurkkukulho

1 kurkku
1/2 punainen chili
kourallinen korianteria ja/tai sileälehtistä persiljaa
5 cm pätkä inkivääriä
100g kylmäsavulohta
2 rkl öljyä
2 rkl valkoista balsamiviinietikka
2 tl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Kuori inkivääri, kuutioi pieniksi kuutioiksi ja kuullota kuutiot kevyesti pannulla. Älä ruskista.

Halkaise kurkku pitkittäin, leikkaa esim. juustohöylällä keskeltä siivut tarjoilukulhoa varten. Kuutioi loppu kurkku pieniksi kuutioiksi.

Poista chilistä siemenet ja silppua pieneksi.

Silppua yrtit.

Sekoita aineet. Lisää öljy, etikka ja sitruunamehu. Suolaa ja pippuroi melko voimakkaasti.

Anna seoksen seisoa hetken aikaa, jotta ainekset maustuvat. Kurkku luovuttaa tässä vaiheessa jonkun verran nestettä, jonka voi tarvittaessa kaataa pois.

Muotoile kurkkusiivuista lautaselle kulho. Apuna voi tarvittaessa käyttää cocktail-tikkuja. Annetuista määristä saa täytteen yhteen kahden siivun kulhoon tai kahteen yhden siivun kulhoon.

Täytä kulho oleutuneella seoksella ja koristele tarpeen mukaan.




Annos on sitruunamehun ja etikan ansiosta kesäisen raikas. Inkiväärin kirpeys ja chilin tulisuus tasapainottavat mukavasti lohen savuisuutta. Annos sopii erinomaisesti alkupalaksi tai kesäiselle (jazz)piknikille.

Juomaksi kuivaa kuohuviiniä ja musiikiksi mitä vain, vaikka sitten jazzia.