lauantai 27. kesäkuuta 2009

Lohi-katkarapu-pyörykät



Onpas kesällä kiire. Vaikka ulkona on pääasiassa satanut, ei blogiin ole ilmestynyt yhtäkään merkintää. Täytynee yrittää korjata tilannetta vielä loppukesän aikana, vaikka muuttokiireet vievätkin oman aikansa.

Kyllästymiseen asti hehkuttamastani kalasta saa monenlaisia herkkuja. Kalapyöryköitä tai -pullia en ollut koskaan kokeillut, joten oli jo korkea aika. Jostain syystä olen pitänyt kalapyöryköitä lähinnä teollisten perkuujätteiden hyödyntämiskeinona, mutta itsetehdyt kermaisen makoisat pyörykät kyllä muuttivat tämän käsityksen.

Reseptit on sovellettu Maalla-lehden numerosta 2/2009.



Pyörykät

500 g lohta
100 g katkarapuja
1,5 dl kermaa
1/2 dl vehnäjauhoja
2 munaa
2 tl suolaa
valkopippuria
silputtua kevätsipulia
raastettua inkivääriä
1 l dashi- tai kalalientä

Jauha kala ja katkaravut melko tasaiseksi massaksi.

Lisää loput aineet ja vatkaa seos kuohkeaksi.

Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi, ota massasta kostutetuilla lusikoilla sopivia kökköjä ja kypsennä liemessä noin 3 minuuttia. (Massa on melko vetelää, joten homma on hieman sotkuista.)

Ruskista pyörykät ennen tarjoamista voissa.

Tartarkastike

2 kovaksi keitettyä munaa
1 dl majoneesia
1 dl craime fraichea
2 rkl hienonnettua kevätsipulia
2 rkl hienonnettua maustekurkkua
sitruunamehua
puristettu valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria

Hienonna munat haarukalla, lisää muuta aineet ja anna tekeytyä kylmässä puolisen tuntia.




Pyörykät, kastike ja perunat muodostavat todella makoisan ja kesäisen yhdistelmän. Rinnalle sopii rapeakuorinen leipä sekä vihreä salaatti.